Egeïsche Kust met historische schatten

De Egeïsche kust is wonderschoon bedolven met mooie baaien en schitterende natuur. Daarnaast is er voor de cultuurliefhebber ook genoeg te zien. Het heerlijke klimaat, gezellige vakantie oorden en de historische schatten, zijn de juiste ingrediënten voor een fantastische all inclusive vakantie aan de Egeïsche Kust van Turkije.

De bekendste vakantieplaatsen van de Egeïsche Kust zijn Bodrum, Marmaris en Kusadasi. Kusadasi is de uitvalsbasis om zoveel mogelijk te zien. De andere badplaatsen langs deze kust worden vooral door Turken bezocht. Behalve antieke hoogtepunten zoals Efese, Troje en Sardes heb je hier ook leuke attractieparken.

Deze vakantie bestemming is ideaal voor actieve mensen, maar ook voor gezinnen met kinderen. Zon, zee, strand en meerdere aquaparken maken het een kinderparadijs.

 

Populaire vakantie bestemmingen

De meest populaire vakantie bestemmingen die aan de Egeïsche Kust liggen zijn:
·       Bodrum
·       Marmaris
·       Kusadasi

 

Bodrum met de mooiste baai

Jaarlijks trekt Bodrum vele toeristen dankzij de mooie ligging in de baai en de schitterende stranden. Deze baai behoort tot één van de mooiste baaien ter wereld. Vanuit de vissershaven maak je een boottocht naar diverse charmante plekken langs de kust. Tijdens de boottocht is er gelegenheid om te snorkelen in het heerlijke heldere zeewater.

Bodrum is veelzijdig. Naast zon en strand, zijn er ook veel oude bezienswaardigheden te bezoeken. 's Avonds kan je er ook heerlijk genieten van Turkse keuken in een van de vele restaurants die de stad rijk is. Heb je nog energie over? Bezoek dan één van de grootste openlucht discotheek van Europa; Halikarnassos waar ruim 5.000 personen naar binnen kunnen. Je kan hier feesten tot diep in de vroege uurtjes.

 

Marmaris slaapt nooit

Marmaris is één van de meest toeristische badplaatsen van Turkije. De kuststad ligt in een door groen omgeven baai aan de Zuid-Egeïsche Kust en is al jaren een favoriete strandbestemming. Vooral bij jongeren.

Van het ooit zo rustige vissersdorpje is niets meer over. In de zomer maanden loopt de populatie van Marmaris op van een eigen inwonertal van 30.000 naar ruim 300.000 gasten. Daarmee barst de badplaats bijna letterlijk uit haar voegen. In de zomer slaapt de stad nooit. De vele bars in ‘bar street’ en de openlucht discotheken draaien dan op volle toeren.

 

Kusadasi gelegen nabij Efeze

De meningen over Kusadasi zijn verdeeld onder de toeristen. De een vind het veel te druk, de ander noemt het een gezellig alternatief voor Marmaris, Bodrum of Alanya. Feit is dat Kusadasi qua grootte ergens tussen het enerzijds grotere Alanya en Bodrum en het anderzijds kleinere Marmaris zit. Qua toerisme dichtheid wijkt het niet heel veel van elkaar af.

Wie juist op zoek is naar een wat rustiger Turkse vakantie plaats zonder drukke ‘bar street’ en feestende jongeren kan beter kiezen voor Side aan de Turkse Rivièra. Of voor Dalyan, Fethiye of Içmeler (Zuid-Egeïsche Kust) gaan.

Voordeel van Kusadasi als vakantie bestemming is de ligging aan de Noord-Egeïsche Kust vlakbij het wereldwonder Efeze. Met tevens nog vele andere mogelijkheden voor leuke uitstapjes in de mooie omgeving.

 

Hoogtepunten Egeïsche Kust

De besliste historische bezienswaardigheden van de Egeïsche Kust zijn:
·       Bedevaartsplaats Aphrodisias
·       Het beroemde Pergamon, gelegen bij Bergama.
·       De Bijbelse steden Efese en Milete.
·       De Griekse nederzetting Priëne.
·       Het orakel Didyma.
·       De in het oosten gelegen ruïnes van Sardes en Herakleia.
·       Het kruisridder slot van Bodrum.
·       Het archeologische en etnografische musea van Izmir.
·       Museum van Selcuk, waar de vondsten van het nabijgelegen Efese zijn te bewonderen.
·       Kalkterrassen bij de warmtebronnen van Pamukkale.

 

Aan het begin van de 20e eeuw was de westkust van Anatolië nog grotendeels Grieks. Sinds Aeolische en Ionische kolonisten ruim een millennium voor onze jaartelling de kuststreek van de Egeïsche Zee binnentrokken, hebben de Grieken hier een belangrijke rol gespeeld.

Hoewel de Egeïsche Zeekust sinds het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw nog slechts bewoond wordt door Turken, hebben de steden en dorpen onmiskenbaar hun Griekse karakter behouden. Je ziet hier nog veel witgekalkte huisjes, gebouwen en vissershaventjes zoals je die kent uit Griekenland.

De beste stranden van noord naar zuid zijn: Ayvalik, Çesme, Klaros, Kusadasi en Bodrum.

 

De ruïnes van Efese

De ruïnes van Efese, Efeze of zoals de plaats in het Turks heet Efes, liggen niet ver verwijderd van de Egeïsche kust. Vanaf Kusadasi is het slecht 19 km rijden.

De resten van tempels en openbare gebouwen zijn schitterend gelegen tegen de heuvel Pion en in het zuiden afgeschermd door de heuvel Coressos.

Van de enorme stad Efese is nog niet eens twintig procent opgegraven. Toch is het al zeer indrukwekkend en geven de ruïnes een hele goede impressie van het oude Romeinse stadsleven.

De oude tempels, waterleiding systemen en Romeinse baden zijn hier onder andere te bewonderen. Ook de overblijfselen van de Tempel van Artemis, de Celsus bibliotheek en het beroemde theater van Efeze zijn erg mooi.

In 1000 voor Christus hebben de loniërs een nederzetting op deze plaats gesticht. In de tijd dat keizer Augustus regeerde was Efeze zelfs één van de grootste steden van het hele Romeinse rijk.

 

Kalkterrassen van Pamukkale

Wanneer je op vakantie bij aan de Egeïsche Kust moet je wel een bezoek brengen aan het wereldberoemde natuurverschijnsel Pamukkale. De witte kalkterrassen vullen zich met thermaal water en leveren mooie beelden op.

Het bijzondere natuur fenomeen wordt ook wel het ‘Kasteel van katoen’ of ‘de witte waterval’ genoemd. Het water wat uit de rotsmeren naar beneden stroomt heeft een constante temperatuur van rond de 35 graden Celsius. Het water zou tevens een heilzame werking hebben.

Het calcium- en koolzuurhoudende bronwater komt terecht op de grote plateaus. Doordat het calciumcarbonaat uit het warme water zich omzet tot kalk worden de reusachtige kalkterrassen gecreëerd.

Direct achter Pamukkale ligt de ruïnestad Hiërapolis. De ruïnes, waaronder een theater, badhuis en tempel, stammen uit de Romeinse tijd en zijn zeker het bezoeken waard. Zowel Pamukkale als Hiërapolis is opgenomen door UNESCO op de Werelderfgoedlijst.

 

Klimaat Egeïsche Kust

De Egeïsche kust kent een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers warm en droog zijn en de winters mild. De gemiddelde maximum temperatuur in de zomer ligt boven de 30 graden Celsius. Voor een actieve vakantie zijn maanden april, mei en oktober ideaal. In de wintermaanden valt vrij veel neerslag, maar temperaturen overdag komen zelden onder de 10 graden. In de nacht koelt het niet veel verder af dan 5 graden.

 

Egeïsche Kust in een notendop

Een belangrijke attractie van de Egeïsche Kust zijn de stranden. Ze zijn weliswaar niet zo groot en talrijk als aan de Middellandse Zee, maar de zand- en rotstranden maken deze kuststreek toch tot een zeer geschikt gebied voor toeristen.

Tegen de soms steile heuvels en de rotsachtige schiereilandjes ligt gedurende het grootste deel van het jaar een goudgeel en groen gekleurd gebied met korenvelden, dennenbossen en bomen vol vijgen en olijven. De weerspiegeling van het blauwe water maakt het beeld compleet.

Het Anatolische achterland van de Egeïsche Zeekust heeft ook heel wat te bieden. Vanuit de door industrie gekenmerkte, maar niet onaantrekkelijke havenstad Izmir, maak je excursies naar tal van interessante plaatsen. Zoals de bedevaartsplaats Aphrodisias, de Lydische hoofdstad Sardes, het Carische centrum Herakleia en de wonderlijke kalkterrassen van Pamukkale. Allen stuk voor stuk een bezoek waard. 

Op veel plekken in dit kustgebied zie je nog de Ionische zuilen en andere resten van gebouwen liggen. Bodrum heeft een imposant kruisridder slot dat werd gebouwd door christenen van het Griekse eiland Rhodos.

 

Betrouwbaar en veilig

Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets naar de Egeïsche Kust, kies dan voor Triptime. Wij bieden jou namelijk altijd de laagste prijsgarantie. Wij werken samen met alle grote luchtvaartmaatschappijen.

Triptime zorgt dat je veilig op je reisbestemming aankomt. Je vakantie boek je bij jouw betrouwbare reisorganisatie. Boek nu de reis van je leven via onze website!