Gratis corona(PCR)- en sneltest(Antigeen/Rapid) voor je reis naar Turkije per 1 juli 2021

2021-07-04 / Simon

Sinds 1 juli 2021 is het voor reizigers mogelijk een gratis corona(PCR)- en sneltest(Antigeen/Rapid) te laten doen. Maar er is veel onduidelijkheid over de mogelijkheden en de regels hierover. 

Waar moet je de test laten doen? Hoe moet je een afspraak maken? Mag ik bij de GGD een afspraak maken? Moet je er wel of niet voor betalen? Zijn deze testen wel geldig voor (vlieg)reizen naar Turkije? Hieronder vind je het antwoord voor de veelgestelde vragen hierover?


Veelgestelde vragen voor het gratis testen voor reizigers naar Turkije met ingang van 1 juli 2021


Is de gratis test wel geldig voor (vlieg)reizen naar Turkije?

Sinds het gratis testen per 1 juli 2021 is ingegaan is het voor velen onduidelijk of deze geldig is voor het reizen naar Turkije. De onduidelijkheid kwam voort uit het feit dat de website van de Rijksoverheid hier sinds juni niet duidelijk over heeft gecommuniceerd. Inmiddels is de informatie op de website van de Rijksoverheid aangepast en kunnen wij mededelen dat deze testen geldig zijn voor het reizen naar Turkije. Toch blijven er twijfels bestaan bij mensen, doordat er veel onjuiste informatie door verschillende site's en organisatie's word verstrekt. Die twijfels kunnen wij op één manier wegnemen. Wij hebben onderzoek gedaan bij onze eigen klanten die met ingang van 1 juli 2021 deze gratis testen hebben laten doen en hiermee hebben proberen te reizen. Uit ons onderzoek blijkt dat zij zonder enige hinder hebben kunnen inchecken en de reis hebben kunnen uitvoeren. Je kan dus met deze gratis testen zonder problemen reizen naar Turkije. Verder hebben wij inmiddels van de Turkse autoriteiten bevestigd gekregen dat de gratis testen geldig zijn om Turkije in te reizen.


Waar kan ik  een afspraak maken voor een gratis test om te reizen naar het buitenland?

Je kan online een afspraak maken op afspraak.testenvoorjereis.nl
Je kan telefonisch 7 dagen per week van 8:00 - 20:00 uur een afspaak maken op het nummer 088 777 0810.


Wat is het verschil tussen testen bij de GGD of online een afspraak maken op afspraak.testenvoorjereis.nl?

Er is veel verwarring of je nou een afspraak moet maken bij de GGD of online op afspraak.testenvoorjereis.nl als je naar het buitenland wilt reizen. Wij gaan je dit kort maar duidelijk proberen uit te leggen zodat je weet waar je aan toe bent.


Wanneer maak ik een afspraak bij de GGD?

Bij de GGD maak je een afspraak als je niet gaat reizen maar wel corona-gerelateerde klachten hebt of als je in aanraking bent gekomen met iemand die positief is getest op corona.


Wanneer maak ik online een afspraak op afspraak.testenvoorjereis.nl

Op de website afspraak.testenvoorjereis.nl maak je een afspraak als je gaat reizen naar het buitenland en geen corona-gerelateerde klachten hebt en niet  in aanraking bent gekomen met iemand die positief is getest op corona.


Hoe moet ik online een afspraak maken op afspraak.testenvoorjereis.nl voor een gratis test om te reizen naar het buitenland?

Hieronder leggen wij stapsgewijs uit hoe je een afspraak kunt maken.

1.Je surft naar afspraak.testenvoorjereis.nl
2.Je kiest de test (PCR of Antigeen) die je wilt laten doen en klikt op VERDER.
3.Je geeft aan welke datum en tijdstip je het testresultaat nodig hebt en klikt op VERDER.
4. Je geeft je postcode, plaats of adres op.
Hierna verschijnen een drietal data op je scherm.
5.Je kiest een datum waarna direct onder aan je scherm de locatie’s en beschikbare tijdstippen zichtbaar worden.
6.Je kiest een locatie en tijdstip en klikt op VERDER.
7.Er verschijnt een pop-up venster waar je je mobiele nummer moet invullen.
8.Je vult je mobiele nummer in en klikt op STUUR SMS.
9.Je ontvangt op je telefoon een verificatiecode.
Voer deze verificatiecode in op je scherm en klik op VALIDEER.
10.Na het VALIDEREN van de verificatiecode dien je je persoongegevens en mailadres in te vullen en klik je op BEVESTIG.
11.Je ontvangt op je mailadres een bevestiging van de afspraak.

Je hebt nu alle stappen doorlopen voor het maken van een gratis test. Zet de afspraak goed in je agenda en zorg er voor dat je op tijd op je afspraak verschijnt.


Hoe ver van te voren kan ik online een afspraak maken op afspraak.testenvoorjereis.nl voor een gratis test om te reizen naar het buitenland?

Je kan vanaf de dag dat je online de website afspraak.testenvoorjereis.nl bezoekt maximaal twee weken vooruit een afspraak maken.
Bijvoorbeeld:
Je kijkt op 10 juli online naar de mogelijkheden voor het maken van een afspraak. Dan kan je t/m 25 juli een afspraak maken.


Op welke datum zal ik online een afspraak maken op afspraak.testenvoorjereis.nl voor een gratis test om te reizen naar het buitenland?

Dit is afhankelijk van de regels die het land stelt waar je naar toe reist. Dus kijk goed naar de regels van het land waar je naartoe reist. Als je een vliegticket heb geboekt naar Turkije, gelden de onderstaande regels.
-Een coronatest (PCR-test) die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst.
-Een sneltest (Antigeen/Rapid) die niet ouder mag zijn dan 48 uur voor aankomst.
Om je te helpen hebben wij hieronder een rekenvoorbeeld voor je gemaakt.

Voorbeeld PCR-test (coronatest)
Vlieg jij bijvoorbeeld op 10 juli om 15:00 uur (lokale tijd) en je komt aan om 19:00 uur (lokale tijd), dan mag je de test op zijn vroegst 7 juli om 19:00 uur laten doen (lokale tijd). Een test die je eerder laat doen is ongeldig. 

Voorbeeld Antigeen/Rapid-test (sneltest)
Vlieg jij bijvoorbeeld op 10 juli om 15:00 uur (lokale tijd), dan mag je de test op zijn vroegst 8 juli om 19:00 uur laten doen (lokale tijd) en je komt aan om 19:00 uur (lokale tijd). Een test die je eerder laat doen is ongeldig. 

Wacht ook niet te lang om de test af te leggen. Soms kan het erg druk zijn bij de testcentra waardoor je de uitslag van je test niet tijdig ontvangt. Dat zou betekenen dat je niet kan vliegen, en dat wil je niet!


Hoe ontvang ik de uitslag van mijn test?

Je krijgt de uitslag van je testaanbieder.
Bij een negatieve uitslag krijg je bericht via e-mail. In de e-mail lees je hoe je de negatieve testuitslag meeneemt naar je activiteit.
Bij een positieve uitslag krijg je een e-mail en word je gebeld. De testaanbieder stuurt je gegevens ook door naar de GGD.


Wat moet ik doen nadat ik mijn negatief uitslag heb ontvangen?

Download de CoronaCheck-app op je telefoon. Vul in deze app je ophaalcode in die je hebt ontvangen op je negatieve uitslag. Hierna verschijnt er een QR-code. Deze kan je laten zien tijdens het inchecken.
Als je toch een papieren versie wilt kan je de website www.coronacheck.nl bezoeken. Volg de stappen die hier vermeld staan. Na het afronden van de stappen kan je een PDF downloaden en deze printen. Dez kan je dan laten zien tijdens het inchecken.


Wat als ik niet verschijn op de afspraak voor het laten doen van een gratis test?

Vooralsnog is niets bekend als je niet verschijnt op je afspraak. Maar wij adviseren je om in ieder geval netjes je afspraak af te zeggen als je, door welke reden dan ook, niet naar je afspraak kan gaan. Als je je afspraak niet van te voren annuleert, kan het best zijn dat je later een boete krijgt. Dit wil je natuurlijk niet!


Kan ik ook voor iemand anders een afspraak maken voor het laten doen van een gratis corona(PCR)- of sneltest?(Antigeen/Rapid)

Ja, je kan ook voor iemand anders een afspraak maken.


Wat moet ik doen als er geen beschikbaarheid is voor een afspraak op afspraak.testenvoorjereis.nl?

Als er geen beschikbaarheid meer is voor het maken van een afspraak heb je eigenlijk pech. Dan adviseren wij je om in ieder geval een afspraak te maken bij een commerciele/privekliniek om de test tegen betaling te laten doen. Hiernaast kan je de website afspraak.testenvoorjereis.nl in de gaten blijven houden. Als later blijkt dat er toch wel weer beschikbaarheid is, kan je je afspraak bij de commerciele/privekliniek annuleren.


Ik heb een pakketreis geboekt, mag ik dan ook een gratis corona(PCR)- of sneltest(Antigeen/Rapid) laten doen?

Ja, je kan ook een afspraak maken voor een gratis corona(PCR)- of sneltest(Antigeen/Rapid) als je een pakketreis heb geboekt.